Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Α-υδροξυοξέα~ΑΗΑ~τα γνωρίζετε;





Γειά σας κορίτσια μου!Σήμερα σκέφτηκα να σας μιλήσω για τα α-υδροξυοξέα(ΑΗΑ).Μιας και είναι ουσίες που χρησιμοποιούμε πολύ στην αισθητική σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποια πράγματα για αυτά.Είναι ουσίες που κάνουν πολύ καλό στην επιδερμίδα μας αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ας δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά τι έιναι τα άλφα υδροξυοξέα και που τα βρίσκουμε.

Τα ΑΗΑ βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και κυρίως στα φρούτα (γνωστά και ως οξέα φρούτων),χημικά ανήκουν στην ομάδα των οξέων-αλκοολών που έχουν στο μόριό τους τις λειτουργικές ομάδες καρβοξύλιο(COOH) ή υδροξύλιο(ΟΗ).
Αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι το κιτρικό οξύ που προέρχετε από τα εσπεριδοειδή και τον ανανά,το μηλικό οξύ που προέρχετε από τα μήλα,το ταρταρικό οξύ που προέρχετε από τα σταφύλια και το κρασί,το γλυκολικό οξύ που προέρχετε από το σακχαροκάλαμο αλλά και το γαλακτικό οξύ που προέρχετε από το ξινόγαλο.

Τα ΑΗΑ δρουν σε 2 επίπεδα του δέρματος στην επιδερμίδας και στο χόριο.Η δράση τους στην επιδερμίδα προκαλούν αύξηση της ελαστικότητας της και την κάνουν να δείχνει λαμπερή αλλά και ενυδατωμένη.Στο χόριο τα ΑΗΑ διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και ρυθμίζουν κάποια στοιχεία που παίρνουν μέρος στην ανάπτυξη και στο μεταβολισμό της επιδερμίδας και του δέρματος. 

Τα α-υδροξυοξέα είναι μια θεραπεία ανανέωσης της επιδερμίδας του προσώπου όπου είναι ανώδυνη,συνήθως ασφαλής και είναι μη τοξική και μη επεμβατική.Συστήνονται για δέρματα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια ακμής,θαμπάδα,πρόωρη γήρανση,λιπαρότητα,δυσχρωμίες αλλά και άλλες μικροατέλειες που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου.
Πολύ σημαντικό είναι να γίνει η σωστή επιλογή του προιόντος ΑΗΑ ανάλογα με την ανάγκη του δέρματος έτσι ώστε να μην γίνει ερεθιστικό.Για να γίνει όμως η σωστή επιλογή πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράγοντες:
   
 ~το ενδεδειγμένο οξύ και ο βαθμός συγκέντρωσής του στο τελικό προιόν
 ~το χαμηλό pH,που έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη κυτταρική ανανέωση 
 ~ο τρόπος δράσης κάθε οξέος 
 ~η κατάσταση του δέρματος για το οποίο έχουμε σκοπό να κάνουμε την θεραπεία.


Προιόντα που περιέχουν ΑΗΑ...
Προιόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε κρέμες και γαλακτώματα,με βαθμό συγκέντρωσης 8-15%.
Αυτά τα προιόντα κάνουν πολύ ήπια απολέπιση και οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα στην ανανέωση του δέρματος αλλά και στην αντιμετώπιση του πολύ ξηρού και αφηδατωμένου δέρματος προσδίδοντας λάμψη και χρώμα υγείας.

Προιόντα μεγάλης πυκνότητας,με βαθμό περιεκτικότητας 25-50%,τα οποία προορίζονται για εφαρμογή από εξειδικευμένο επαγγελματία,
αυτά τα προιόντα δεν είναι για καθημερινή χρήση και χρησιμοποιούνται 2 ή 3 το πολύ φορές την εβδομάδα από το ειδικό ανάλογα με την ανεκτικότητα της επιδερμίδας.

Προιόντα με περιεκτικότητα 70-90% όπου χρησιμοποιούνται από γιατρούς για την θεραπεία δερματολογικών παθήσεων όπως σμηγματόρροικές υπερκερατώσεις,μυρμηγκιές κλπ.

Οι κυριότερες ενδείξεις για χρήση α-υδροξυοξέων είναι η φωτογήρανση,η ακμή,το μέλασμα και οι γεροντικές κηλίδες.Λόγο όλων των παραπάνω να αναφέρω ότι στην γήρανση του δέρματος τα ΑΗΑ έχουν θεαματικά αποτελέσματα.Το δέρμα δείχνει απαλό,αποκτά ελαστικότητα και δείχνει επίσης λαμπερό και ενυδατωμένο.

Να τονίσω ότι για τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα ΑΗΑ με πολύ μικρή περιεκτικότητα οξέος και με pH 3-3.5 και πάντα να χρησιμοποιηούμε αντηλιακό και να έχουμε πρώτα ενυδατώσει πολύ καλά την επιδερμίδα μας.

Αντενδείξεις:   
Απαγορεύετε να χρησιμοποιούμε τα ΑΗΑ σε περιοχές του δέρματος όπου υπάρχει κάποιο τράυμα αλλά ακόμη και στον απλό έρπη.Επίσης πρέπει να αποφεύγετε η χρήση των ΑΗΑ σε περιπτώσης σοβαρής ροδόχρου ακμής.


Καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τα α-υδροξυοξέα και σας συμβουλεύω σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προιόν όπου περιέχει ΑΗΑ καλό είναι πριν να ρωτήσετε τον Αισθητικό σας για να σας συμβουλέψει αν το προιόν αυτό είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σας έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτά από εμένα,εάν θελήσετε να με ρωτήσετε κάτι για τα ΑΗΑ ή οτιδήποτε άλλο θελήσετε να μου πείτε για αυτό το post θα περιμένω τα σχολιά σας και θα σας απαντήσω με μεγάλη μου χαρά,


Φιλιά πολλά 
Μάρω




9 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον και όχι δεν τα γνώριζα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Μάρω μου :)
    Μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητά μου με τις περιποιήσεις που κάνουμε στην σχολή <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θυμίζεις τώρα Αλεξάνδρα μου και εμείς τα κάναμε στην σχολή στην Αισθητική προσώπου!Άρα έχεις καταλάβει πόσο καλό κάνουν!

      Διαγραφή
  3. στο φαρμακειο της φυσης που τα βρίσκουμε??? μπορουμε να τα χρησιμοποιουμε αφοβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cate μου δεν μπορούμε να τα βρούμε άμεσα στο φαρμακείο της φύσης μιας και υπάρχουν ειδικοί τρόποι να πάρουμε αυτά τα οξέα!Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε οξέα που έχει το προιόν εξαρτάται α μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άφοβα!

      Διαγραφή
  4. πολύ ενδιαφέρον η ανάρτησή σου!μας είπες πράγματα που εγώ προσωπικά δεν τα ήξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Μαρία μου που σου άρεσε.Καλό είναι να μάθουμε καινούργιους τρόπου να φροντίζουμε το δέρμα μας!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, επειδή έχω θυλακική υπερκεράτωση στα μπράτσα και ψάχνω προϊόντα που να περιέχουν Α-υδροξυοξέα ή ΑΗΑ έχετε να μου προτείνετε κάτι? Η Kerapil πάντως που αρχικά μου είχε συστήσει η δερματολόγος δεν βοήθησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή